In Memoriam

Mark Whale 

31.03.1965 - 30.04.2018

Mark Whale werd geboren in Coventry in Engeland en begon zijn muzikale opleiding op 6 jarige leeftijd. Hij leerde eerst viool spelen, maar daarna kreeg hij les in piano spelen op een klassiek pijporgel. Zijn eerste ontmoeting met een elektronisch orgel was in 1977. Hij bouwde toen een dergelijk instrument samen met zijn vader.

Naar de middelbare school won Mark in 1983 een internationaal orgelconcours, het begin van zijn loopbaan als professioneel muzikant. In juni 1984 trok Mark naar Duitsland waar hij voortaan als concertorganist en als product specialist voor een bekende Orgel- en Keyboardfabrikant werkzaam was. Concertreizen naar alle continenten en talrijke televisieoptredens dicteerde de opkomende carrière van de jonge artiest. Opvallende punten waren o.a. een soloconcert voor meer dan 3000 toeschouwers in Moskou, wat alleen al 6 keer op de Russische televisie werd uitgezonden. Bovendien gaf Mark in 1988 een groot concert in de Volksrepubliek China en nam daar ook een langspeelplaat op. Maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten had hij 60 optredens en werd daarmee één van de bekendste en populairste organisten. Naast zijn bezigheid als organist was Mark ook een veel gevraagde componist, arrangeur en producent. Sinds 1988 was hij de grondlegger van de fa. “MW Musikproduktionen” en richtte een eigen studio in waarin hij o.a. voor talrijke bekende artiesten arrangeerde en produceerde.

 

Sinds het voorjaar 2008 was Mark verbonden aan het Duitse bedrijf “Keyswerk”. De fabrikant van Böhm orgels.

Hij hechte er veel waarde aan om op een dergelijk instrument volkomen live te spelen. Alles wat u hoorde werd gespeeld met twee handen en twee voeten, geen playbacks, wave files of andere trucks.

Mark's muzikaliteit was een klasse apart, en met zijn ongelooflijke vermogen speelde hij de harten van duizenden fans over de hele wereld. We zijn er trots op dat we al meer dan 10 jaar zo intensief en vruchtbaar met deze uitzonderlijke artiest konden samenwerken. Zijn concerten en presentaties waren absolute hoogtepunten en met zijn muzikaal inzicht heeft hij het speciale geluid van onze instrumenten aanzienlijk beïnvloed. We zullen Mark's toewijding aan het merk Böhm en zijn hartelijkheid van samenwerking nooit vergeten. De herinnering aan hem zal stevig in onze harten verblijven.

Beste Mark, we zeggen bedankt voor alles wat je ons en je orgelvrienden over de hele wereld hebt gegeven met je muziek!

Uw BÖHM-team

 


Hier onder nog een drietal video's van Mark Whale...

Voor mij persoonlijk één van de beste organisten van de wereld.

R.I.P. Mark...

Met dank aan Keyswerk die deze video's beschikbaar heeft gesteld