07-09-2020

Jelle van Marrum in het programma "Hjoed bij Omrop Fryslân - 7 september 2020"

 

Bron, Omrop Fryslân


Jelle van Marrum live in gesprek met Omrop Fryslân in het radioprogramma

"De middei fan Fryslân"

 

Diana de Groot - Omrop Fryslân in gesprek met Jelle van Marrum... 

 

Bron, Omrop Fryslân

Menamer orgelspeler heeft miljoenen views op YouTube: "Mensen worden er blij van" 

 

07 september 2020 

Het begon als een grap, maar intussen is die grap uit de hand gelopen. Als je het presteert om met je eigen compositie op YouTube 4,7 miljoen views te krijgen, dan moet dat wel wat bijzonders zijn. Het gaat om muziek van Jelle van Marrum (53) dat over de hele wereld bekeken wordt.

 

Het idee kwam van een familielid van Jelle, die had gezegd dat hij wel een YouTube-kanaal kon beginnen. "Toen heb ik uitgezocht hoe dat werkt, en dacht 'dat moet ik maar proberen'. Ik heb dat gedaan, en de volgende dag had ik mijn eerste euro al binnen!" Dat was natuurlijk mooi, maar uiteindelijk gaat het Jelle niet om het geld, maar om de muziek. "Je maakt er toch wel heel veel mensen blij mee."

"Als je kijkt naar de muziekwereld, dan zijn het vooral keyboards, die hebben het gewonnen van de orgels. Bij keyboards gaat ook alles wat automatischer met begeleiding." Het opnemen van de video's doet Van Marrum zelf. "Ik neem het met mijn iPhone op en stream dat dan naar mijn laptop toe." De video's worden nog wel met wat mooie plaatjes bewerkt, maar meer niet.

Wereldbekend

De Menamer heeft 71 video's op YouTube staan, en die hebben in totaal 17 miljoen views. "Over de hele wereld luisteren ze naar mijn muziek. Ik heb een fan, zij is kunstenares uit Polen, zij heeft een kunstwerk gemaakt over mijn muziek."

De meeste mensen luisteren in Duitsland, Polen en Nederland, maar ook mensen uit China bekijken de video's. Die laten ook berichtjes achter in het Chinees, en die beantwoord Van Marrum dan ook met de help van Google Translate. "Dat is soms ook wel een dagtaak."

Van Marrum houdt vooral van romantische muziek, maar speelt ook wel kerk of meditatiemuziek. "Het is maar net wat er in mij opkomt." Zelf techno kan op het orgel gespeeld worden. Toch zal hij dat niet veel in zijn video's spelen, want hij, en ook zijn volgers, vinden vooral de romantische muziek mooi.

 

Bron, Omrop Fryslân

 

Datum van uitzending: Maandag 7 september 2020 - 13:00 uur

Interview Jelle van Marrum met Diana de Groot

In De middei fan Fryslân gaan Eric Ennema en Diana de Groot elke middag afwisselend op zoek naar interessante verhalen in Fryslân. Van Friezen die naar studio 4 komen tot een telefoontje met een luisteraar die iets interessants meemaakt. Elke week wordt er een klein contact gemaakt met de vaste vrienden van de show.

 

Bron, Omrop Fryslân

 

Jelle in gesprek met Diana de Groot - Bron, Omrop FryslânCreativiteit kan zo eenvoudig zijn...

Innovatieve Böhm orgels en keyboards

ALLEEN ECHTE INNOVATIE CREËERT HET BESTE VOOR UW MUZIEK

Wij van JVM-Music houden zich voor de volle 100% bezig met Böhm orgels en keyboards