Dr. Rainer Böhm

Dr. Rainer Böhm

Böhm in de  jaren 1950 en 1960
Böhm in de jaren 1970
Dr. Böhm Ds 3003

BÖHM - INNOVATIE VAN TRADITIE

Ervaring is onvervangbaar!

 

Al meer dan 65 jaar staat het merk BÖHM voor traditie en innovatie in het bouwen van elektronische orgels. Deze decennialange ervaring en uitgebreide technische en muzikale knowhow zijn de doorslaggevende garanties voor het hoge kwaliteitsniveau dat u van alle BÖHM-orgels kunt verwachten.

Aan het begin stond de pioniersgeest van de natuurkundige dr. Rainer BOHM. Lang voordat andere bedrijven zijn ideeën kopieerden, ontwikkelde hij instrumenten van hoge kwaliteit en bood deze aan als zelfbouw-kit systemen die ook door niet-technische mensen konden worden samengesteld.

Ook toen al stonden buitengewone geluidskarakteristieken en veelzijdige speelmogelijkheden bij hem hoog in het vaandel. De ideeën en de producten werden met enthousiasme ontvangen. Dr. BÖHM en zijn team hebben de instrumenten voortdurend en consequent verder ontwikkeld, vele nieuwe functies en klankmogelijkheden hebben de instrumenten wereldwijd steeds waardevoller gemaakt op het gebied van muziek en geïnspireerde orgelliefhebbers.
Een groot aantal baanbrekende ontwikkelingen, die maar al te vaak ook bij andere bedrijven de standaard werden voor de orgelbouw, kwamen van BÖHM:

 

In de jaren 1950 en 1960:

Dr. BÖHM ontwikkelt het eerste transistor-orgel en ontwerpt verschillende modellen in de toenmalige nieuwe transistor-technologie die door hem is geïntroduceerd in orgelbouw (nT-systeem). De FnT was het eerste drie- klavier's elektronische orgel in Europa.

 

 

 

In de jaren 1970:

De BÖHMAT, 's werelds eerste single-fingered begeleiding met drums, bas en akkoorden, is gepatenteerd en revolutioneert het spelen van het orgel.


Met GnT verschijnt 's werelds eerste vier- klavier's elektronische orgel dat door BÖHM wordt uitgebracht. De Dr. BÖHM Strings-Piano introduceert als eerste een aanslag gevoelig pianosegment in een E-orgel. En met de geluidsopslag computer is het nu mogelijk om uw eigen registraties en klankcombinaties rechtstreeks via de speeltafel in te stellen en op te slaan. Met het DS-orgelsysteem introduceerde BÖHM in 1979 de microcomputer technologie voor een nieuwe generatie orgels.


In de jaren 80:

De eerste volledig digitale BÖHM-orgelgeneratie met een consistent modulair ontwerp wordt op de markt geïntroduceerd. De geïntegreerde muziekcomputer maakt volledige programmering en aanpassing van alle speelparameters mogelijk. Het systeem biedt ook update mogelijkheden door het vernieuwen van software- en hardware modules, zelfs na vele jaren, in overeenstemming met de respectieve technische vooruitgang.

In de jaren 1990:

Het OPERA Liveton systeem brengt een heel nieuw niveau van geluidskwaliteit dankzij bijzonder grote sample geheugens. Geluiden die voorheen onbekend waren in een dergelijke authenticiteit van een orgel waren bespeelbaar en openden geheel nieuwe interpretatiemogelijkheden. Met de legendarische KEYBITS introduceert BÖHM voor het eerst een flexibel uitbreidbaar orgelsysteem met 128 vrij definieerbare (MIDI) partijen en bijna onbeperkte speel- en configuratie mogelijkheden. BÖHM is een van de eerste fabrikanten die vertrouwt op de nieuw ontstane flash geheugentechnologie.

 

Het nieuwe millennium:

Voor de eerste keer presenteert BÖHM de Emporio 600, een orgel met een ingebouwde piano-hamerklavier. Tot 8 parts/ instrumenten per manuaal en ook het 30- stoks baspedaal maken het spelen van zelfs complexe arrangementen in "real time" mogelijk.

Böhm in acryl uitvoering
Böhm Emporio
SEMPRA in de jaren 2018

Vandaag:

Met de volledig nieuwe SEMPRA orgel- en keyboard generatie onderstreept BÖHM nogmaals zijn claim als een technologische pionier en premium fabrikant in het topsegment van elektronische keyboard instrumenten. Met SEMPRA herdefinieert BÖHM het elektronisch orgel: innovatieve speelfuncties en technologieën die BÖHM introduceerde voor de eerste keer in orgelbouw, ontworpen voor absolute betrouwbaarheid, eenvoudige bediening, supersnelle prestaties en een buitengewone klankbeleving. Dat maakt SEMPRA-tot een plezier meer dan ooit tevoren.