Welkom » Böhm Fabriek » Historie Böhm

Dr. Rainer Böhm

Dr. Rainer Böhm

Böhm in de  jaren 1950 en 1960
Böhm in de jaren 1970
Dr. Böhm Ds 3003

BÖHM - INNOVATIE VAN TRADITIE

Ervaring is onvervangbaar!

 

Al meer dan 60 jaar staat het merk BÖHM voor traditie en innovatie bij de constructie van elektronische orgels. Deze decennialange ervaring en de uitgebreide technische en muzikale knowhow vormen de beslissende garantie voor het hoge niveau dat je in alle BÖHM-orgels mag verwachten.

Aan het begin stond de pioniersgeest van de natuurkundige dr. Rainer BOHM. Lang voordat andere bedrijven zijn ideeën kopieerden, ontwikkelde hij instrumenten van hoge kwaliteit en bood deze aan als zelfbouw-kit systemen die ook door niet-technische mensen konden worden samengesteld.

Toen al waren er buitengewone geluidskenmerken en veelzijdige speelmogelijkheden. De ideeën en de producten werden enthousiast ontvangen. Dr. BÖHM en zijn team ontwikkelden de instrumenten continu en consistent, vele nieuwe functies en klank mogelijkheden maakten de instrumenten muzikaal steeds waardevoller en inspireerden de orgelvrienden over de hele wereld. Een massa baanbrekende ontwikkelingen, die al te vaak de standaard werden voor orgelbouw in andere bedrijven, kwam van BÖHM:

 

In de jaren 1950 en 1960:

Dr. BÖHM ontwikkelt het eerste transistor-orgel en ontwerpt verschillende modellen in de toenmalige nieuwe transistor-technologie die door hem is geïntroduceerd in orgelbouw (nT-systeem). De FnT was het eerste drie-manualig elektronische orgel in Europa.

 

 

 

In de jaren 1970:

De BÖHMAT, 's werelds eerste single-fingered begeleiding met drums, bas en akkoorden, is gepatenteerd en revolutioneert het spelen van het orgel.


Met GnT verschijnt 's werelds eerste vier-manualig elektronische orgel op BÖHM. De Dr. BÖHM Strings-Piano introduceert als eerste een aanslaggevoelig pianosegment in een E-orgel. En met de geluidsopslagcomputer is het nu mogelijk om uw eigen registraties en geluidscombinaties rechtstreeks in de speeltafel in te stellen en op te slaan. In 1979 introduceerde BÖHM het DS-orgel-systeem voor het eerst in een nieuwe generatie microcomputers.


In de jaren 80:

De eerste volledig digitale BÖHM-orgelgeneratie met een consistent modulair ontwerp wordt op de markt geïntroduceerd. De geïntegreerde muziekcomputer maakt volledige programmering en aanpassing van alle spelparameters mogelijk. Het systeem biedt ook updatemogelijkheden door het vernieuwen van software- en hardwaremodules, zelfs na vele jaren, in overeenstemming met de respectieve technische vooruitgang.

In de jaren 1990:

Het OPERA Livetoon-systeem brengt een geheel nieuwe klankkwaliteit met zich mee, met name in groot voorbeeldgeheugen. Klanken die voorheen onbekend waren in een dergelijke authenticiteit van een orgel waren speelbaar en openden compleet nieuwe interpretatiemogelijkheden. Voor de eerste keer introduceert BÖHM de legendarische KEYBITS, een flexibel uitbreidbaar orgelsysteem met 128 vrij definieerbare (MIDI) onderdelen en bijna onbeperkte afspeel- en configuratieopties. Als een van de eerste fabrikanten vertrouwt men op de nieuw opduikende flash-geheugentechnologie.

 

Het nieuwe millennium:

Voor de eerste keer presenteert BÖHM de Emporio 600, een orgel met een ingebouwd piano-hamerklavier. Tot 8 parts / instrumenten per manual en ook in het 30-toetsen pedaal maken het spelen van zelfs complexe arrangementen in "real time" mogelijk.

Böhm in acryl uitvoering
Böhm Emporio
SEMPRA in de jaren 2018

Vandaag:

Met de volledig nieuwe SEMPRA-orgel- en keyboard generatie onderstreept BÖHM nogmaals zijn claim als een technologische pionier en premium fabrikant in het topsegment van elektronische keyboard instrumenten. Met SEMPRA herdefinieert BÖHM het e-orgel: innovatieve speelfuncties en technologieën die BÖHM introduceerde voor de eerste keer in orgelbouw, ontworpen voor absolute betrouwbaarheid, eenvoudige bediening, supersnelle prestaties en een buitengewone klankbeleving. Dat maakt SEMPRA-tot een plezier meer dan ooit tevoren.